Красива дама, облечена в стилни дрехи,
понякога почуква на входната врата
с коси разкошни, дълги, посивели,
примамливо усмихната, опитва се да влезе у дома.
Таз гостенка позната, твърде често нежелана,
опитваме се да отпратим ние,
да не допуснем да се настани удобно
в домовете ни и нашите души.
Досетихте се вече. Тя е Самотата,
аристократка стилна, гостувала на всекиго от нас,
приятелски усмихната,подава ни ръката,
опитва да обсеби ни с нежен глас.
Позната е на всекиго от нас,
на всеки е гостувала в живота,
но много болка носи тя,
затуй и нежелана е от всеки.
Основен цвят е сивото в нашите дни,
когато самотата ни гостува,
талази тишина обгръщат ни
и мрак покрива всяка красота,
изчезват цветните петна,
тъй радващи душата.
И не проникват слънчеви лъчи,
замира сякаш в теб животът,
като в кошмар се гърчи твоята душа,
жадуваща за топлина и нежност,
в очакване застинала на сродната душа,
която да я изведе от сивотата.
Безкрайно нежелана е тази дама в сиво
и цялото ни същество неистово крещи,
да бягаме с всички сили надалече
от гостенката Самота.
Вратата винаги да е затворена за нея
и нивга да не може да ни заблуди
със своята приятелска усмивка
и трайно в живота да се настани.
Не се поддавай ти на чара ù убийствен,
не вглеждай се в тази стилна красота,
със сила затръшни вратата
пред нейното усмихнато лице.
Да, нежелана гостенка е Самотата,
единствено са раните в твоето сърце,
които тя оставя с приятелска усмивка
на своето безмилостно лице.
Не пускай я…
Затръшни вратата…
Най-нежелана гостенка е тя…
Не ставай ти приятел със Самотата…
и Светлината винаги ще е приятел твой.
© Росица Todos los derechos reservados