Новият ден
... Едва събуден вдъхвам настървено
последните капризи на съня,
щом въздуха е натежал край мене
от аромат на влюбена Жена...
... Стихията на Утрото ме грабва
на Изгрева пулсиращ с Радостта –
зове ме Пътят непознат, че трябва
по него да догоня днес Страстта...
В мига, във който Слънцето надзърне
зад облака от Вятъра червен –
прекръствам се и без да се обърна
направо влизам в идващият ден...
... А в този ден аз трябва да измина
най – дългия си път неизвървян:
да падам и да ставам, да проклинам,
ала кого и за какво – не знам!...
Аз много дълго скитах по Земята,
(не си почивах даже в мисълта),
но най–загадъчния: Път през Необята-
ме чака днес пред пътната врата.
Преплувах Океани и Морета,
в триъгълника на Бермуда бях,
но в картите ми „белите“ полета
привличат ме – и с кръчмите във тях...
А най–красивото Море навярно
е с най–зашеметяващи вълни,
но крие гибелни скали коварно
и фарът им – не свети може би!...
Най–прелестната слънчева пътека
от Вятърът люляна със финес,
която недостъпна е за всеки,
като поклонник ще измина днес.
Страстта от най–стихийната ми Буря
все още неизбежно предстоѝ...
(Когато такелажа се разтуря,*
а Океана става на вълни.)
... Но този Ден едва сега започва
и тъй далеч изглежда ми нощта,
че вярвам Времето да стигне точно
за толкова пропуснати Неща.
Днес сам: „на попрището жизнено в средата.”**
разбирам как безумно разпилях
на Младостта си вихрена благата,
но пак ги искам – с „греховете“ в тях!...
А най–прекрасните сега „горчиво”
очаквам със премрежени очи,
но Вятърът ги грабва закачливо
и тръпнещи превръща ги в мечти!..
..................................................
... Най–хубавите думи, Скъпа моя,
вавярно ще пропусна в любовта!...
...но няма с гняв и да нападам Троя –
насила да те връщам у дома́!...
03.05.2020.
*такелаж: съвкупност от корабни въжета, скрипци
и други, с уреди за боравене с тях.
** по Данте Алигиери
© Коста Качев Todos los derechos reservados