12.03.2015.
Мария Събева
Оцеляване
Към пропаст върви нашата държава,
дълбока пропаст между бедни и богати зее
и чуди се народът как да оцелява.
Богатият пък мисли как да богатее.
Заводи, фабрики и язовири,
които с труд бащите построиха,
изсмукаха ги алчните вампири,
ограбиха, приватизираха и разрушиха.
Народът ни без работа остана,
народът ни отвикна да се труди.
В държавата безредие настана.
А на кого да вярва бедният се чуди.
Със всеки ден престъпността нараства,
а новините стават все по-страшни -
грабежи, кражби, катастрофи и убийства,
а климатичните промени са опасни.
Природата сега жестоко отмъщава
за всяко зло, което сме й причинили.
За обезлесените гори със наводнения наказва
и със потоп за многото занемарени язовири.
А колко пъти Господ ни предупреждава
да вземем мерки, докато е време.
Но Бисер, Аспарухово и Мизия останаха в забрава.
Народът предпочете да почака и да дреме.
Все чака някой друг да се потруди,
все от държавата пари и помощ чака.
Ръкави ако не запретне да се труди,
за оцеляването ще изпусне влака.
А трябваше през лятото навреме
решителни и строги мерки да се вземат -
редовно да се чистят реки и водоеми,
на язовирите ремонт да предприемат.
Уви! По-важни бяха политическите ни игри.
Борба за власт и кой държавата да управлява.
Правителства се сменяха, подготвяха се избори,
за власт се само мислеше в нашата държава.
Сега от безхаберието наше страдане
и двойно по-големи са бедите.
Със закъснение за работа се хванахме.
Уви! Огромни по размери са щетите.
Какво да правим? Как да оцелеем?
С тревога си задаваме въпроси.
Аз мисля – време е да осъзнаем -
за всичко всеки отговорност носи.
И нека да си спомним за дарителите
в отминалите стари времена.
И нека да даряват днес богатите,
за да се помнят техните имена.
И да си спомним как дедите
строяха къщи и читалища с доброволен труд.
Зова ви с труд да предотвратим бедите
и вярвам – моят зов ще бъде чут.
© Мария Събева Todos los derechos reservados