11 abr 2023, 14:31

Охлюв /басня/ 

  Poesía
221 2 4

Какъв прекрасен ден!

Усмихва се небето!
Подухва вятър уморен,
разлиства храстът до дерето.

 

Тревата палава, игрива,
намигна на щъркел блед
и някак приказлива
нашепва тя за охлюва съсед.

 

- Живее близичко до мен
и пази свойта къща. 
Излезе ли навънка на терен, 
градинката ми той обръща.

 

Уж плах е, хлъзгав и мъник,
а пакости ми само прави.
Очите скрива сякаш с трик
реши ли някой да го гали.

 

Така оплака се тревата
на щъркелът дошъл от юг. 
Разтвори си за миг душата
дочула пролетния звук.

 

А щъркелът отсъди право, 
не чака много втори път.
Той хвана пакостника здраво, 
докопа се до неговата плът.

 

И изводът какъв е тук:

 

че всеки търсейки храна
неволно причинява някому злина, 
но силният все побеждава
и на малкия не се прощава! 

© Кремена Арменчева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??