14 ago 2012, 10:45

От другата страна на огледалото 

  Poesía
833 0 4

ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ОГЛЕДАЛОТО

 

 

От другата страна на огледалото

сърцето търси не това, което

в отминал вече ден е преживяло –

то, преживяното, стои отвъд сърцето.

 

Зад огледалното сребро, зад амалгамата

то търси сред живените години

неслучилото се – това, голямото,

с което някога съм се разминал.

 

Като Алиса възрастна, сред здрача

застава свито, трепетно, тревожно

пред гладкото стъкло, за да прекрачи

поне веднъж в Страната на възможното.

 

Но старо и износено, сърцето ми

не търси свят на чудеса незнайни,

не търси мъдрост, истини, съвети,

не иска да открива скрити тайни.

 

Веднъж поне то иска да усети

не някакви пространства баладични;

тревожи Неживяното сърцето ми –

как би било, ако бе по-различно?

 

Какво би станало, ако... например?

Какъв би бил денят ми, ако вместо...?

Но Неизпитаното няма име,

не иска Времето да се отмести,

 

не се пресичат пътищата стари,

в които с Другото съм се разминал,

и нищо в тоя свят не се повтаря

по-инак в изживените години...

 

И плоското стъкло е все тъй хладно,

заключен е светът зад амалгамата.

 

О, аз съм сит – душата ми е гладна,

но “втори път” в живота просто няма.

 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • !!!
    "Какво би станало, ако... например?
    Какъв би бил денят ми, ако вместо...?
    Но Неизпитаното няма име,
    не иска Времето да се отмести,
    не се пресичат пътищата стари,
    в които с Другото съм се разминал,
    и нищо в тоя свят не се повтаря
    по-инак в изживените години..."
  • ...втори път...в другия живот...беше удоволствие
  • Истинско удоволствие да прочета!Поздравления ,Валентин!
  • Това което чета тук е елексир за душата!Поздрав!
Propuestas
: ??:??