От аквариума жив го взех
и кръв му пуснах на шарана.
С остър нож корема му превзех
и му прорязах дълга рана.
Със позната плънка за пълнеж,
напълних и заших корема.
И със този кухненски копнеж
ще му изпея винпоема.
Тъй започва празника познат:
свети Никола-Чудотворец.
Ще празнувам днеска на инат
с напълно осветен прозорец.
Люспа в джоба си - сега я скрих,
така да се множат парите.
Тази тайна днеска ви открих,
та люспа да си съхраните.
И с картофки, вино и лимон
ще го пребориме рибето.
По конец, нивел и по канон,
наздравиците - до небето.
Тръгнали по европейски път,
аз плащам в евро или гулден.
И да ме изправят тук на съд,
ще си празнувам пак Никулден!
© Никола Апостолов Todos los derechos reservados
Благодаря, Цветелина!
Много здраве и за вас!