ПАТЬО ПАТАРАНА
И така...
Вчера Патьо Патарана без малко как не стана
вкусничко мезе на хитрата Лисана.
Щото, вместо той да слуша,
нахлузи си на дядо Тошо старата ботуша
и закрачи гордо по тревата -
ту на ляво, ту надясно мята си краката.
Хич и не послуша Патьо Мама,
че Лисана дебне в близката гора голяма.
- Да не ходиш надалече
с тез ботуши стари, дето ги навлече!
А Лисана само туй и чака,
дебне Патьо в гъстака
и се готви бързо вкусничко да го излапа.
Тя наостри си ушите, поразтърка си очите,
и преглътна огладняла,
пък зачака тъй, както в тъмничкото се е свряла.
Но добре че малко Сиво Зайче
зърна Лисиното крайче
на опашката ù във гъстака
и разбра веднага Патьо к'во го чака.
Пък събра си всички сили
и започна много силно то да свири,
та го чуха във гората всички птички -
пъдпъдъци, яребици, даже гургулички
и подгониха те лакомата Лиска,
та отказаха я Патьо да изгризка!
06.2010год.
© Любомира Димитрова Todos los derechos reservados