4 dic 2023, 10:26

Pазумно, или не 

  Poesía » Filosófica
154 2 4

Сърцето ми - неръкотворна книга,
компас по пътя, верен сателит.
А разумът понякога издига,
в кресчендо глас и с присмеха нескрит,
по цяла нощ ту крива, ту пък луда
нарича ме. Вменява ми вина.
Измислиците свои да прокудя,
не ми приличат. Да се променя!

И спомените, строгата присъда
изричат (колко писна ми от тях!)
Че трябвало с годините да бъда,
в строг унисон, че ставам пак за смях.
А аз съм трън в петата и човече,
което има право на това
с Вечерницата да танцува вечер,
а всяка сутрин  нейните слова

да пише върху бялата хартия
със странен за ума ви тайнопис.
Страхливо нека другите се крият!
Я, разумът ми – викат го на бис.
И почва се със скучните тиради,
и ровене сред мръсното пране...
Косите – бели, а сърцата – млади,
живеем лудо между да и не.

Вземете си ги кривите жалони!
Сърцата нощни птици са, не спят.
И ако параноята ви гони,
вземете си го скапания свят!
И своята доктрина – скудоумна,
вземете си богатствата дори!
Щом дойде ден сърцата ни ще лумнат,
разумно, или не... Звезда гори?

 

© Надежда Ангелова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Разкош си, Наде!
    Магия и вълшебство!
  • Благодаря, сенсей! Оценявам! Имаш го и ти, Бела, вярвай ми. А това за Венера го загатнах. Благодаря ти!
  • Много се учудих като разбрах, че:
    Венера се върти от изток на запад...т.е. обратно на множеството
    А стихът ти - не ме учуди - твой!...само ме изкефи хъса, който винаги ми е липсвал - аз, така, възхищавам се, на което не мога!
    Хубав ден, Наде!
  • Сърце и разум? Не само в различни посоки, но и в различни плоскости...
    Харесах!!!
Propuestas
: ??:??