Излезе народът. Надигна глава.
Ограбен, обрулен, изсмукан до грош.
Да сваля властта.
Проклина живота си лош.
Излезе. Размаха юмрук.
Провикна се гневен.
- Да няма боклук!
Дотук със живота мизерен.
Не можеш, народе!
Ти нямаш я силата.
С Октопод да се бориш
с юмрука, със вилата...
Ще трябва огромна, митическа мощ
пипалата да срежеш със яростен нож.
Ще трябва най-първо пъпната връв
да скъсаш със дяволска стръв.
Дали си, народе, готов
за бунта чутовен, суров?
На Октопода да срежеш главата,
за да отдъхне земята...
© Румяна Todos los derechos reservados