2/ Щом заговоря за родата,
Аз "ПОЕМА ЗА БАЩИ"/продължение №2 започвам с дядо ми Иван,
Той бил известен по селата,
със името Дели Иван.
Делия значи луд гидия.
Веднъж бил турците с колнук.
И тайни няма да разкрия,
да кажа , че не е боклук!
Тук още хората разказват,
за този приказен колнук,
на турците, той е показал,
Дели Иван, е още тук!
А баба ми Дели Иванка,
била и тя ербап жена ,
тя като своя мъж-бабанка,
начело в селото била!
Тя спяла на една черница,
със пушка е със ятаган
и пазела като орлица,
големия семеен стан.
С голям имот и с много ниви,
най-много в цялото село-
не давали „боклук за сливи“,
и не навеждали чело!
Но двамата били бездетни.
Наследника – осиновен…
И той ръкавите запретнал,
да ги замени някой ден!
Наследник бил им дядо Слави.
Бил син на неговия брат.
И той следа в рода оставил
и сложил в него своя вклад…
И тръгнал напред дядо Слави…
Щом работата му върви.
И той се в селото прославил…
Но не за дълго бил, уви!
ПРОДЪЛЖЕНИЕ №3
ПОЕМА ЗА БАЩА МИ
3/Стопанството си ръководел…
И все пред другите вървял.
С ратаите на къра ходел.
И със умение успял!
Той два пъти бил пред олтаря.
Невястата му Господ взел.
И бил пренуден да повтори…
И клетва втори път прочел!
Останали му пет сирачки,
Несъщи таткови сестри,
За пилците си търсил квачка,
Съдбата да не ги мори!
Потърсил той жена отново,
макар и мащеха, нали?!
Не с чисто злато, но с олово,
опитал да ги съхрани!
За втори път той се оженил,
вземал жена от Коз Бунар,
довел той баба ми Елена,
със пет дечица барабар.
Но пък доведените братя,
останали си в Коз Бунар,
но те при всичките обрати,
от село пиели нектар!
А пък баща ми , татко Кръстю,
от този брак бил прероден…
Обгрижван от сестри чевръсти,
с внимание бил обграден.
На къщата той бил ,“ мизинче“,
наследник чакан на рода,
На Дядо първородно синче,
Дошло да го смини в света!
/ „ Мизинче“ е най-малкото и най- желаното дете/
© Hristo Slavov Todos los derechos reservados