Догоря цигарата във мрака.
Търкулна се на пода моливчето,
останало колкото палец.
Недовършеният последен стих,
посипан с пепел от угарката,
като самотна епитафия
засвети в полумрака на стаята...
Силен вятър разтвори широко прозореца
и излетя навън душата на поета
- като въздишка на ангел!
Толкова мъдрост пося приживе
в умовете на хората;
с толкова чувства душите им изпълни!
Накара ги да си задават въпроси с повишена трудност...
След него останаха книгите му -
като тухли в стената на времето,
и празнота, която няма как и с какво да се запълни!
Трудно е да се каже за такива хора,
че са умрели! Те остават завинаги живи
в умовете и сърцата на хората -
чрез своето творчество;
като огньове, горящи във мрака!...
© Радослава Антонова Todos los derechos reservados