8 ene 2011, 0:03

Празнични размисли 

  Poesía » Filosófica
760 0 6

(провокирана редакция на Молбата за отлагане на празниците)



Как блести само всичко наоколо -
цветни гирлянди, искрящи кълбета...
Открехват се даже вратите на пъкъла.
Коледа е и за мръсните псета.

Мразя ги аз тези празнични изблици
(доста години, откак съм така).
В мен всеки следващ празник забива
поредната яка свръхдоза тъга.

Господи, хайде де, стига се ражда,
стига възкръсва и ходи, и прочие!
Забави темпото! Че сме прокажени
в душите със нагло дебелоочие...

---

Дано и за мен някой ден бъде празник!
Ех, надеждо, ти вече си стара,
но не умираш. Сякаш изчакваш
у дома да се върна и  да остана.

---

Пясъкът, старият - някак си топъл -
уморено, но нежно петите разтрива...
Долавя се даже и тихият вопъл
на вълната - все тъй калаено сива...

И като мине годината, старата,
да се изкъпем последно в морето,
после шкембе да похапнем до гарата,
да се замеряме с сняг по шосето...

---

А бяха години отдавна, отдавна...
Намирахме винаги повод за празник.
Сега сме различни - пораснахме бавно,
но окончателно и безвъзвратно.

© Капи Капито Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Хубаво!
  • Прекрасно стихотворение! Да, наистина, празниците се превръщат в повърхностни "изблици". Няма я истинската красота и топлота в отношенията между хората, в малките, но тъй важни ценности в живота. Липсва неподправената радост и любов... Остава само външния блясък, фалшивото лустро и показност. Да, всичко се е променило!

    Към коментара на т. нареченото "его": Моля, не злоупотребявайте с името на Бога. Коментарът ви няма нищо общо с идеите, чувствата и поетиката на тези нежни стихове!!!
  • Пак ми хареса!
  • браво
  • !!!*
  • Добро си беше.
    И сега е добро!
    Привет!
Propuestas
: ??:??