1 sept 2013, 11:31

Пред паметника в Сливница... 

  Poesía » Civil
382 1 1

 

 

Пред паметника в Сливница...

                              

                       Българийо за тебе те умряха...

                                        Иван Вазов

 

Пред паметника в Сливница си мисля:

-Каква прокоба черна ни отвя,

че всичко скъпо днес се обезсмисля

във тази напоена с кръв Земя!...

 

Българийо, загинаха мърцина

безчет отважни твои синове

във името на Бог, Земя, Родина,

а днес дори без свои гробове...

 

Едно тегло ли гибелно отнесе

на Времето в зловещия бордей,

сега: страна на мутри и мутреси

един ли изнасилва те злодей!...

 

Поклонници на странни идеали,*

се кланят днес на Златния телец,

а в тяхните представи нереални-

любовник става даже и скопец!...

 

Земята ти остава незасята

и даже няма кой да събере

и саморасляците диви из полята,

и рибата във мъртвото дере...

 

Българийо, земя обрасла с тръни,

възпявана си като земен рай:

с реки и бистри езера бездънни,

а днес- дори от Бог забравен край!...

 

Българийо, изгубена родина

за своите съвременни чеда,

потърсили късмет и дом в чужбина

при други нрави, с друга свобода!...

 

И е въпрос на Време- в празна църква

да влезе кротко и запали свещ,

Последният в земятата ти замръкнал

и нямаш сили Майко да го спреш...

 

Българийо напразно те умряха,

безименните твои синове

и вият днес под запустели стряхи

бездомни кучета и ветрове!...

 

... Каква бе тая твоя Орисия,

че кой ли не дойде да те краде,

но тръгваш след поредния „месия”

и пак не питаш Майко: За къде?...

 

Коста Качев

                                           

*Преди години в анкета на БНТ за най-великия

Българин, Азис беше „класиран” преди Хан Аспарух!

После прочетох, че при подобна „класация” в Англия,

Лейди Даяна е преди Шекспир и ми стана особено

приятно... Значи „опростачването” е глобално!...

Да живее Фейсбук!...

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??