Приказка за Розата и Вятърът...
На скалата... На върха,
Роза прелестна цъфтяла...
... С обич божия ръка,
сигурно я там засяла!...
В някаква цепнатина,
много древна на скалата,
Бог донесъл бил земя-
да се хванат семената...
А край нея дрипав мъх,
зеленеел в дреха грозна.
... Чудно, но на оня връх
имало красива Роза!...
Само Вятър и орли
идвали при нея горе,
но понякога дори
се изкачвали и хора....
А пък Вятърът бурлив,
лудо влюбен бил във нея
и край Розата щастлив
често спирал и да вее...
Нежният й аромат
той разнасял над Земята
а бил буен, много млад
и обичал самотата,
но при Розата с любов,
с радост винаги се връщал,
и разнежен бил готов
с пориви да я прегръща...
Водел облаци и с дъжд,
с много обич я поливал,
а дори и неведнъж
морен на върха преспивал...
Сутрин будел я игрив
и се спускал над Земята,
и светът бил там щастлив
с любовта на този Вятър...
Носел много топлина
и отвявал той от хората
със безкрайна добрина
от душите им умората.
Карал нежно да цъфтят
в лудостта си и цветята,
а с упойващ аромат
после хуквал към гората.
Там посрещали го в хор
птици сгушени в гнездата,
той бил вече: Развигор-
с тайни страсти за листата.
... Ала всяка вечер сам,
страстите не уталожил,
горе се завръщал, там
при любимата си Роза...
Според скалните орли,
Розата и тя била
влюбена във него, и
с прелестната си глава
всеки негов порив нов,
в нежният му дъх притурен,
със кокетство и с любов
следвала, дори и бурен...
Тъй летяла Вечността,
с Розата и оня Вятър:
тя цъфтяла, а страстта
той разнасял по Земята...
... Но веднъж заварил той
Розата обезлистена
и надал протяжен вой,
като зимна буря стенел.
В болката обезумял,
дива и непоносима,
там край нея се въртял:
милата, непрежалима...
После от самият връх
се понесъл към Земята
и покрил със леден дъх
и горите и цветята...
Виел като побеснял,
и стихиите размятал,
в лед реките оковал
с ярост дива, не понятна...
... Вечер идвал на върха
и опитвал да я стопли,
но студен му бил дъха
и напразни всички вопли....
... И заминал той от тук,
че от родовата памет
знаел: с топлина на юг
южните морета мамят...
И тъй ходил по света,
много пътища изминал,
но донесъл сам веста,
че ще има край на зимата.
Първо горе се качил,
с полъх Розата погалил,
а в дъхът си вече бил
топла, южна страст добавил
и се разцъфтяла тя
във една вълшебна вечер,
щото може Любовта
да стопи дори и глетчер...
После Вятърът извил
и се спуснал към Земята,
всичко в нея размразил,
разцъфтели пак цветята...
... Тъй живота продължил:
вечер Розата прегръщал,
сутрин- с топъл дъх извил
над Земята се завръщал...
Коста Качев,
23.01.2014.
© Коста Качев Todos los derechos reservados