Жадувахме
за одобрение
и за признание.
Умряха някои в изгнание,
а други още скитат тука.
Знайно е:
последните ще станат първи.
Бла-бла, бла-бла - известни курви
запълват времето ни. И пространството.
А ние - тука преживяваме,
или преживяме по-точно -
вчерашната плява.
Сега е дясна, вчера - лява.
Значение едва ли има:
освен, че е душата ни ранима.
Но кой ли заблуждавам, и защо се питам:
кое е право, и какво е криво
сега?
За утре няма да говорим,
и няма за кога да спорим:
душата ни в изгнание е днес.
И без любов,
и без финес
душата е една илюзия:
модерна, либерална и спокойна
тя знае как, къде,
с кого и колко.
Проста математика.
Признати сме.
Наричат го любов,
душа наричат го.
Свободни са.
А ние - тук присъстващите още
сме се превърнали
във живи мощи:
безпомощни
или пределно силни,
почувствали,
усетили
и претворили
бездумното във думи,
очаровани,
красиви и добри
говорим ли говорим.
Но нас ни няма вече.
Тъжно е.
© Петър Димитров Todos los derechos reservados