Маркс, какво разбираш от очи?
Като не разбираш, си мълчи!*
Да ти кажа, даже ми е жал,
че зарад кафявите очи
сините очи не си разбрал!
Синьото е цвят така богат -
с граници от черното до бялото!
Малка част от синьо - е кафявото!
Най-прелестният цвят на този свят
е синият - когато е лазурен!
Ала и тъмен, траурно лилав,
като на облак, който идва с буря!
Прекрасни са природните картини,
а най-красивите от тях - са сини!
На планините - върховете сини!
На езерата - дълбините сини!
На океана - сините вълни!
В нивята кой е най-красив цветец?
Метличината - синият синчец!
И чий ли още взор не е пленен,
от синя нива със разцъфнал лен!
И как синее цъфналата ръж,
във погледа на влюбения мъж!
Индигово е нощното небе,
обсипано със блеснали елмази -
сапфирени и сини тюркоази!
Ще кажете: кафяв е шоколада!
Ала и този довод в миг отпада:
че шоколадът от какво се прави -
от мляко на лилаво-сини крави!
Какъв е на Земята ни портрета?
Живеем върху Синята планета!
Над нея син е небосводът син!
Ех, вярно - Слънцето оранжавее,
ала край него всичко се синее!
И космосът зад него - пак е син!
И в този необятен космос има,
и в този пренаселен космос има
една звездичка - моята любима!
А пък от всичко казано личи,
че сини са и нейните очи!
____
*По повод есето на младия Маркс, посветено на кафявите очи на неговата любима, а след това и съпруга - Жени Маркс; в което има пренебрежителни към сините очи думи.
© Ангел Чортов Todos los derechos reservados
Поздравявам те с:
http://www.youtube.com/watch?v=NITuBJZR_20