26 ago 2013, 8:05

Рибарят и Просякът... 

  Poesía » Filosófica
1239 0 6

 

 

Рибарят и Просякът...

          (притча)

 

Рибарят бил споходен от сполука

и много риба в тоя ден ловил,

а Просякът (от тия със боклука),

във вечерта към него приближил.

 

Със кучешка премреженост в очите

примолил се понеже гладен бил-

да му даде от рибите, които

щастливо през деня бил уловил.

 

Видял рибарят гладния бродяга,

приличал на пустинник, на дервиш

и викнал му: „Ей скитниче, веднага

ще те науча риба да ловиш,

 

защото дам ли ти и утре гладен

при мен ще дойдеш ти на този бряг,

а сам ли си на своя труд отдаден-

знай никога не ще гладуваш пак.”

 

... Но Скитникът взел рибата и тръгнал

в посока: Нищото и вечерта,

нали за днес гладът си бил залъгал,

за „утре”- ще му мисли сутринта...

 

Коста Качев,

25.08.2013.

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??