Рибарят и Просякът...
(притча)
Рибарят бил споходен от сполука
и много риба в тоя ден ловил,
а Просякът (от тия със боклука),
във вечерта към него приближил.
Със кучешка премреженост в очите
примолил се понеже гладен бил-
да му даде от рибите, които
щастливо през деня бил уловил.
Видял рибарят гладния бродяга,
приличал на пустинник, на дервиш
и викнал му: „Ей скитниче, веднага
ще те науча риба да ловиш,
защото дам ли ти и утре гладен
при мен ще дойдеш ти на този бряг,
а сам ли си на своя труд отдаден-
знай никога не ще гладуваш пак.”
... Но Скитникът взел рибата и тръгнал
в посока: Нищото и вечерта,
нали за днес гладът си бил залъгал,
за „утре”- ще му мисли сутринта...
Коста Качев,
25.08.2013.
© Коста Качев Всички права запазени