Саломѐ...*
... и Саломѐ във танц невероятно
разголваше във такт бедра изящно,
и гледаха пияно и развратно
цар Ирод и останалите – сластно...
Страстта не е забравена по давност
откакто и Живота съществува,
без аналог е женската лукавост –
в Съблазанта, тя с Вечността пирува...
Щом мъжката фантазия се вихри
целта накрая винаги една е:
и губи в миг способността да мисли
мъжът, жена когато пожелае...
... И не една корона се търкаля
на Времето зад старата завеса,
но от Историята, знаем, с краля
наднича и поредната метреса...
Баталии изпълват вековете –
Империи и Царства се разпадат --
по бойните полета са мъжете,
но яростта жените им я дават...
И Бог когато е създал Жената,
в мигът на Сътворение вълшебен,
е ваял с много похот Красотата –
навярно сам, от мъжка Страст обсебен!...
... А в този ден на разлюляно блудство,
и в младост от Страстта неосъзната**
бе Саломѐ, но с „Женското изкуство” –
тя царя омагьоса и тълпата...
Пред него и дружината пияна
се спря: полусъблечена и боса,
и пожела главата на Йоана,
но ужасена изтърва подноса,
защото там, от „нейната награда”
все още живи гледаха очите:
не питайки, не молейки пощада --
Съблазанта простили на жените...
21.4.2017.
*Историята за Саломѐ е популярна-- и за много автори:
писатели, художници,композитори, тя е главна героиня.
Опитах покрай нея да поразсъждавам по темата за
женската съблазан.
**танцът на Саломѐ се датира приблизително към
28 – 29 год. след Христа, когато тя вероятно е около
12 годиш
© Коста Качев Todos los derechos reservados
в Съблазанта, тя с Вечността пирува"...
..."все още живи гледаха очите"...
Простили женската Съблазън...
Трудна абстракция, поднесена без обвинения, но буди размисъл за човешките слабости.
За това обичам да си те чета - винаги си изяснявам по нещичко...