28.07.2019 г., 0:43 ч.

Саломѐ...* 

  Поезия » Друга
307 3 5

 

Саломѐ...*

 

... и Саломѐ във танц невероятно

разголваше във такт бедра изящно,

и гледаха пияно и развратно

цар Ирод и останалите сластно...

 

Страстта не е забравена по давност

откакто и Живота съществува,

без аналог е женската лукавост

в Съблазанта, тя с Вечността пирува...

 

Щом мъжката фантазия се вихри

целта накрая винаги една е:

и губи в миг способността да мисли

мъжът, жена когато пожелае...

 

... И не една корона се търкаля

на Времето зад старата завеса,

но от Историята, знаем, с краля

наднича и поредната метреса...

 

Баталии изпълват вековете

Империи и Царства се разпадат --

по бойните полета са мъжете,

но яростта жените им я дават...

 

И Бог когато е създал Жената,

в мигът на Сътворение вълшебен,

е ваял с много похот Красотата

навярно сам, от мъжка Страст обсебен!...

 

... А в този ден на разлюляно блудство,

и в младост от Страстта неосъзната**

бе Саломѐ, но с „Женското изкуство”

тя царя омагьоса и тълпата...

 

Пред него и дружината пияна

се спря: полусъблечена и боса,

и пожела главата на Йоана,

но ужасена изтърва подноса,

 

защото там, от „нейната награда

все още живи гледаха очите:

не питайки, не молейки пощада --

Съблазанта простили на жените...

 

21.4.2017.

 

*Историята за Саломѐ е популярна-- и за много автори:

писатели, художници,композитори, тя е главна героиня.

Опитах покрай нея да поразсъждавам по темата за

женската съблазан.

**танцът на Саломѐ се датира приблизително към

28 29 год. след Христа, когато тя вероятно е около

12 годиш

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • ..."без аналог е женската лукавост –
    в Съблазанта, тя с Вечността пирува"...
    ..."все още живи гледаха очите"...
    Простили женската Съблазън...
    Трудна абстракция, поднесена без обвинения, но буди размисъл за човешките слабости.
    За това обичам да си те чета - винаги си изяснявам по нещичко...
  • Прочетох с голямо удоволствие. Адмирации!
  • Поздравления за творбата!
  • Аплодисменти! Бурнии!
    За Мъдростта и таланта! Браво! Ето на това аз казвам висока класа поезия - дълбочина, прозрение за невидими неща.
  • Поезия, която съблазнява сетивата!
    Аплодирам с възхищение!
Предложения
: ??:??