Отново зеленее месец май
и слънцето усмихва се, сияй!
Отново празник чука на вратата -
ваканцията вика пак децата!
Но те сега са в класната си стая -
последен час с учителката строга.
Говорят си отново за „нещата”,
които са по-важни от „урока”.
Изкласиха бързо класовете,
пораснаха децата-първолаци!
Не се смениха само гласовете
на днешните девойки и юнаци!
Поглежда ги учителката строга,
но този път, наместо забележка,
въздишка-стон сърцето ù отронва
и не открива правописна грешка…
Тя вижда само личицата на
своите деца - порасли птички
и спомени нахлуват ù в душата
за малките, разрошени главички…
И сякаш беше вчера първата им среща -
как гледаха я стреснати очички…
Сега е пак сред своите хлапета -
рисуват ù за „сбогом”своите ръчички.
Сълзи напират, в гърлото засядат
и искат да прелеят от очите…
На всекиго от себе си раздаде -
да носят част от нея във душите…
Дано запомнят правилата правописни…
И таблицата трудна ще им трябва…
Тя, класната, за всичко се погрижи
с цената на това - да е досадна…
За всички ще се моли и надява
най-важното ù правило да помнят:
„Това, което даваш - получаваш” -
житейската ù истина изконна.
В сърцето на учителката строга
след всяко име - въгленче остава…
След огъня на детското порастване
завинаги гори една жарава…
Но днес е празник! Всички са готови!
Готови са за следващо стъпало!
С очички, вперени във хоризонти нови -
очите ваши - нейно огледало!
В тях се оглежда днес учителката строга
и вижда онова, което е раздала!
Там вижда „знам, научих, мога” -
това е всичко, за което е мечтала!
23 май 2012
С това стихотворение не претендирам за професионализъм в римите, а само за искреност и отдаденост на професията, която съм избрала.
Честит 24 май на всички професионални и не толкова поети!
© Даниела Ганчева Todos los derechos reservados