Сбогуване с лятото
Есента нахлува
вече и от днес –
тя ще ме вълнува
тъжно, но с финес.
А под листопада
смело ще вървим –
в дръзката каскада
с вятърът любим...
Може да намеря
даже лозов храст –
и във гроздобера
да се включа аз...
Виното когато
почне да кипи́:
– Сбогом мое лято
ще ми липсваш ти!...
И сега в сезона
зрял на мъдростта
искам да си спомня
всичките лета́...
Щом на буйно вино
гроздовият сок
прекипи невинно –
млад ще съм... И Бог!...
Бяха страстни – вярно –
летните нощи́,
с много легендарни
хубави Жени!...
...но...о: прости ми лято –
в есенният ден
с Дух дарен богато
съм предизвестен...
И от днес нататък
„древният“ ми Свят –
(есенен и сладък
в своя листопад
и със младо вино
страстно упое́н)
с радост ще премине
в Новият си ден...
... Сбогом мое лято“
в теб ми бе добре –
и в едно усо́е,
и в едно море!...
С любовта на плажа,
с безразсъ́дността,
с щедроста в пейзажа,
с лудост в младостта...
Страшно много имаше
падащи звезди
и Любов пронизваше
моите гърди!...
... Сбогом мое лято,
но дадеш ли знак,
с птиците във я́то –
ще се върна пак...
21.09.2021.
© Коста Качев Todos los derechos reservados