23 jul 2017, 22:12

Седем котенца 

  Poesía » Para niños
1181 0 6

Наш'та котешка котилка,

се превърна във броилка.

Нощес Писа на дивана

с котенца си три застана.

 

А нещеш ли из гората,

котка дойде непозната,

и щом къщата намери,

на юргана си постели!

 

И довела тази котка,

малки котки на разходка.

Четири са те на брой,

но ще различи ги кой?

 

Че на цвят са все еднакви,

червеникави – до златни,

а и сякаш за беда,

с другите като една...

 

И задрямала котана

(наш'та старата писана).

И сън чуден засънува,

и цял час му се любува!

 

Във полето, ловя мишки,

заедно и по самички,

три от тях завчас настигна,

Ала седем не достигна.

(как ли знаеше колцина,

знаят може би, малцина).

 

' Щото, старата котана,

да се учи изостана!

Да брои до пет научи,

но до десет не сполучи!

 

И не щеш ли, се събуди

и за миг се позачуди!

Уж ловеше в поле мишки,

А те - котенца мънички!

 

А и някак за беда,

Три не бяха те едва,

А се те увеличили!

И до... Колко? Умножили???

 

И отиде тя горката,

при онази от гората.

Ала тя като не знае,

и се чуди и се мае,

и замяукаха и двете.

И задращиха килима,

та дано да чудо има!

 

И дойдоха изведнъжка,

три от всички на дивана.

А пък тези във юргана,

също хукнаха при мама!

 

А на майките и двете,

им остана в умовете –

една с чет'ри, друга с тройка,

седем котенца са в бройка!

© Борислав Ангелов Todos los derechos reservados

La obra participa en el concurso:

"Математическа поезия" »

7 Puesto

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Забавно.
  • Благодаря за коментарите и гласовете! Е, поне и големите котки могат да научат нещо от малките... Като не са учили овреме...
  • Щом е за котета - имаш моят глас! Така е. Уж не са учили да броят, но мамите - котки никога не грешат! Винаги си знаят броя на котетата и си ги търсят. :0
  • Хареса ми Имаш моя глас 😻
  • Благодаря за прочита и пожеланията! Колко много да са седем котета? Нито са повече от осем, нито по - малко от шест... Съвсем достатъчно за да се научиш да броиш !
  • Леле, колко много котета... Поздравявам те за хубавото стихче и ти пожелавам успех в конкурса!
Propuestas
: ??:??