19 mar 2007, 14:49

СЛАВЕЙ В КЛЕТКА 

  Poesía
2020 1 4

СЛАВЕЙ В КЛЕТКА

 

В капан когато славей коварно някой хване

и в клетка го затвори, напразно той тогаз

ще чака със надежда и трепет жив, да схване,

да чуе песента му, прекрасния му глас.

 

А славеят копнее за слънчеви простори,

сърцето му жадува за пламенна любов,

и в тайнствени усои, сред лунни кръгозори,

той песен да запее – най-нежна – е готов.

 

Тогава тя полита високо над земята,

тъй дивна и вълшебна във утринния час,

оглася с чудни трели горите и полята,

и слушаме я всички, изпаднали в захлас.

 

Но щом е в златна клетка, и с бисери да грее,

дори зрънца да има, паничка със вода,

той страда и тъгува, и никога не пее,

защото няма обич и няма свобода.

 

Във пръчките отчаян се блъска и се свлича,

и пада с поглед тъжен, безжизнен и студен,

една сълза кристална в окото му се стича

и в нея е лазура, до болка отразен.

12. 06. 1999 г.

Кюстендил

 

© Емил Манов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Много красиво!!! Силен и въздействащ стих!!!
    Напомни ми за една легенда, за птицата, която изпява най-красивата си песен в последните минути от живота си, когато пробожда тялото си в трън..."Птиците умират сами"...
  • Не пее славей в клетка...
    Да разбием клетките за птици Емил!
    Поздравления!
  • С удоволствие чета стиховете ВИ!Прекланям се пред истинския Ви талант!
  • ...една сълза кристална в окото му се стича
    и в нея е лазура, до болка отразен.
    * * *
    Много, много красив стих!
Propuestas
: ??:??