СПОМЕН ЗА СЕЛО ЧЕРВЕН
Аз ще си спомням за преживените дни,
тъй бързо отлитнали, тъй малко на брой,
като дрямка погалили мойте очи
и раздвижили и твоя равен покой.
Ще спомням рекичката с плачещи върби.
Ще си спомням дръвчетата, трупнати с плод.
Приказките, които реката реди.
Историята славна на моя народ.
За хората мили с загорели лица,
с ръце загрубели от студ, жега и труд,
за широките им щедри, добри сърца
и за трудностите им всекидневни тук.
За живота им приятен, но и нелек
сред тази сурова и дивна природа,
за хубостите, ограждащи ги отвред,
и за труда им, тежък до изнемога.
За Дончо, за Мечо, козичките мили,
градинката цветна, лехите с зеленчук,
палави козлета, котенца игриви...
Във съня си често аз ще се връщам тук.
Минало отминава - спомен остава-
за доброто - добър, пък за лошото лош.
Аз искам да помня - скъп спомен дарява
бисер в живота ни, кратък като лятна нощ.
© Анка Келешева Todos los derechos reservados