Разбирането, както винаги, мълчеше.
Болеше го глава от простотията.
И само господ знае колко го болеше,
разфибрено, нагазило помията...
Започна да я нищи, да я мрази,
задавено от пустата ненавист.
Напсува я, осъди я, че лази,
Но - стоп... Усети лека завист.
Така, осъждайки, и себе си нацапа,
направи своя нейната гангрена,
от грешната паничка взе да лапа,
затърси бой в нечестната арена.
Загуби само с удари под кръста.
Какво ли друго чакаше да види?
Лукавостта я правеше чевръста -
и в подли помисли, и в зли обиди.
Най-търсена утеха срещна в мъката,
но толкоз черно тя дори не знаеше,
пред тази гнус фиаското, разлъката,
че даже и смъртта добре ухаеше.
Разбирането, както винаги, мълчеше,
но беше друга вече тишината.
От грешката си бъдеще твореше,
простило си най-злия грях... Вината...
© Ботьо Петков Todos los derechos reservados