15 feb 2011, 0:17

Табун 

  Poesía » Otra
834 0 6

 

 

 

           ТАБУН

         

                                                               Откъс от поема, посветена

                                                  на известен български поет

 

Но... грозната вещица Старост,

бе тръгнала вече към нас.

Пристигна със кикот злокобен –

в ръката ѝ  и дървен бастун.

Посочи небето със пръст, 

където се виждаше ясно

зловещият кръст

понесен от демони

и каза ехидно: 

„Не е ли прекрасно?

Това е вашият спътник

в живота задгробен.”

Но после… видяла табуна

от нашите чудно красиви коне,

оставени волно – без спъващи пранги,

да тичат по-бързо от вихър,

свали очилата със черни стъкла.

Сълза изумрудена блесна в очите,

която изглади дълбоките бръчки -

превърна я в млада, красива жена,

с големи, кристално зелени очи.

Погледна нагоре и...бързо

запали със мълния кръста

и страшните демони.

С усмивка отдавна забравена

застана смирено пред нас.

Поклони се ниско,

и с почит ти даде бастуна -

навярно забравила беше,

защо е дошла.

Отново погледна с възхита 

табуна от буйни   коне,

но нищо от техния устрем

тя не отне.

Сърдечно ни махна с ръка,

обърна се бавно

и тръгна отново по онзи...

безкраен, но еднопосочен,

застлан със години отминали

и паметни надписи, друм.

 

 

 

 

© Христо Запрянов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • този табун ми напомни как препускат буйните коне на Висоцки....

    тука си по различен...така мисля...!

    поздрави, Ице!!!
  • Прекрасна поема,ИЦЕ!Поздравления и за вдъхновителя,който е довел до самозабрава Водещата по еднопосочния друм...!
    Хубав ден!

    п.п.Прати ми я цялата,моля!
  • Благодаря на всички, които се отбиха на "страничката" ми, както се пише в сайта. Така де, аз не съм плагиат, поне не още.
    Шегата на страна, но се радвам, че сте си представили цялата картина. Всъщност това не би трябвало да ме учудва - поетите ги владеят тези, непосилни за другите, неща.
  • Много рядко оная с косата се смилява...сигурно е бил велик момента!Поздравления!
  • Сълза изумрудена блесна в очите...
    Поздрав и
  • с вкус на Рембо!
    поздравленията ми за този текст!
Propuestas
: ??:??