Това стихотворенийце, е пародийна демо версия – „каквър”, заемка, от стихотворението „Таланти с лопата да ги ринеш” на автора с ник нейм Qndov (Никола Яндов). Ето линк към оригиналния текст:
http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=325400
Пред талантите натруфени, душата ми е дрипа.
Ах, как талантът над препятствия в страната ни прелита!
С чене, изпаднало под натиска на талантлива врява,
талантът, нашата държава съзерцава...
Как творчески успява компромати
в пространството обществено да прати
с маскирани закани тайни,
заложени с капани неслучайни...
И как избира депутати за велможи –
с финес на банки, как успява да ги сложи...
Да пише, да говори и да тича
със завист, и омраза – да обича...
Тъй каза ми веднъж една,
съгласно деколтето си
„талантлива” жена:
„- За всичко иска се талант!” –
Било то, за поет и музикант...
Било то, за простак и спекулант
или пък, за галантен симулант...
Тя, имаше заслужили роднини,
напълно юридически признати,
по челенове и алинеи, без дебати
лансирани, от съпартийни акробати...
Тя, имаше и куп таланти,
преди години,
през които беше трудно
за учене да се вредиш,
без покровител, ерудиран
и с престиж...
Но, „Алма-Матер” днес приема с двойки,
талантливи момчета и девойки...
Така менят се всъщност времената –
променя се науката, страната...
И намножиха се новоталанти
с лица детински –
с авоари в чужди банки...
На времето дедите им летяха с „Чайки” –
а ние, „благославяхме” родилите ги майки,
докато татковците ни в картонени трабанти,
ни возеха - с ръждясалите джанти...
Сменихме днес със трошки от чужбина,
трабантите в окаяната татковина,
а те в побащимената от тях родина,
„мерджани” яхнаха без да пестят бензина...
Таланти, таланти –
брилянтни...
С лопата да ги ринеш –
спекуланти...
Срещаш ги и виждаш,
накъдето и да идеш –
движат се с кортеж и адютанти,
тия, нашите отрочета-дебили,
вкопчени в България, да цоцат...
Мамините, мили!
© Бостан Бостанджиев Todos los derechos reservados