Ти Мария
Ти, така омайна и красива,
и в постъпките си обятелна, но дива,
в порива си чист си така непримирима,
имаш ти едно лице, лице и името Мария.
О, омайнице на вековете
красавице, покоряваща мъжете
и съчетаваща в себе си и двете:
и умът на умовете и сладострастието на световете.
Но кажи ми ти, създание прекрасно,
не е ли понякога жестоко и ужасно,
че си тъй студена към мъжката съблазън
и силния пол е все наранен и все отказан?
И защо ти, божествена кралице,
все неуловима си ти, волна птице
и не виждаш ти човешкото страдание,
и погубваш тъй безмилостно мъжкото съзнание?
Но това е оправдано,
защото умението ти невидяно,
да бъдеш така нежна и дори фатална,
те прави теб, Мария, дори божествено сакрална.
1998 год.
© Мими Todos los derechos reservados