Европа съвсем безпардонно ни каза,
че ние сме нещо нефелни и куци,
че нашата част от Европа ще лази
в обоза със скорост на волска каруца.
Че равни еднакво сме с немци и шведи,
но тази еднаквост е май по-така
учтива гримаса към бедни съседи,
които обаче са втора ръка.
Прескъпо платихме на тази Европа –
с децата ни, с техните ум и мечти –
да бъдем приети. Послушно, без ропот
забравихме чест, за да бъдем почти
приети в Европа, почти да сме равни,
почти европейци, а май че и хора,
щом днес ни се каза на равнище държавно,
че ние сме май категория втора.
© Ангел Веселинов Todos los derechos reservados