Днес, Тодоре, е твоят имен ден,
с името си ти бъди благословен.
С него твоята майка те е дарила,
и светата Дева те е благословила.
Днес е хубав празник и на конете,
другарите на българите през вековете.
В мир помагал, на война с него нападал,
яздейки с него българина побеждавал.
На този празник, Тодоре, яхни си коня,
сплети му гривата и с мъниста я украси.
Надбягвай се с твоите приятели и ги победи,
наградата от млада хубава мома я ти вземи.
После с наградата – бялата риза и кърпа в ръка,
ти при своите събратя иди и приеми поздрави.
Те ще те посрещат в къщите си пред врата,
ще те поздравят с вино и бяла пита житена.
Ти после погали своят кон и му благодари,
че е с теб в трудни дни и дни празнични.
Подай му в шепата ечемик, от твоята ръка
и погледни очите му изпълнени с топлота.
© Валентин Миленов Todos los derechos reservados