12.03.2022 г., 10:15 ч.

Тодоровден 

  Поезия » Философска, Гражданска
270 0 0

            Тодоровден

 

Днес, Тодоре, е твоят имен ден,

с името си ти бъди благословен.

С него твоята майка те е дарила,

и светата Дева те е благословила.

 

Днес е хубав празник и на конете,

другарите на българите през вековете.

В мир помагал, на война с него нападал,

яздейки с него българина побеждавал.

 

На този празник, Тодоре, яхни си коня,

сплети му гривата и с мъниста я украси.

Надбягвай се с твоите приятели и ги победи,

наградата от млада хубава мома я ти вземи.

 

После с наградата – бялата риза и кърпа в ръка,

ти при своите събратя иди и приеми поздрави.

Те ще те посрещат в къщите си пред врата,

ще те поздравят с вино и бяла пита житена.

 

Ти после погали своят кон и му благодари,

че е с теб в трудни дни и дни празнични.

Подай му в шепата ечемик, от твоята ръка

и погледни очите му изпълнени с топлота.

 

 

© Валентин Миленов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??