Тя е жена като много други.
И различна като всяка от тях.
Тя никога не е развявала бюста си
по плажовете на Палма де Майорка
нито за своя, нито за чужда сметка.
По-точно тя е от онези,
които не харчат други пари,
освен своите.
Тя вечеря мълчание, обиди
или поезия.
Тогава научава разни неща за себе си,
които не знае,
както и неща за онези,
които са ги измислили.
Тя е като всички жени (и мъже),
които с годините не стават по-красиви.
Тя е онази, с кал и кръв под ноктите,
останали оттогава,
когато трябваше да вади детето си
от едно тресавище.
Тя е онази, която не иска да живее
в тъмната страна на ничие сърце,
защото знае, че в тъмното
се раждат и живеят тъмни неща,
а обичта е цвете,
което живее на светло.
И че ако някой обича някого,
той има нужда от него
всеки ден, всеки час, всеки миг.
Тя е като много други жени -
иска да обича само един мъж,
когото още не познава.
И след вечеря си ляга,
за да сънува,
че вечеря с него на свещи,
което не се е случвало досега,
но тя помни, че беше хубаво.
Защото беше красива в очите му.
Тя е оная, която някои малки деца
наричат "лудата" и замерят с камъни,
защото две години чака от умрял писмо,
в което да пише, че той иска да я види.
Сега тя с гума трие името му от главата си,
защото й беше наредено да го забрави.
Тя е същата луда, с която
дванадесет потентни мъже
си поиграха на криеница,
а жените им я заплюваха,
преди да са я намерили.
Тя е достатъчно луда,
за да не вярва на анонимни любови и съчувствия,
но въпреки всичко вярва,
че Той може би живее в някой ъгъл на края на света,
само че все още не го е срещнала.
Точно оня, който не се чувства съвсем цял,
защото точно нея я няма в празното място
в светлата страна на сърцето му,
което може да запълни само един-единствен човек
и никой друг.
А този човек е оня, с когото
светът става цветен, а ти се чувстваш цял
и не чувстваш никаква липса.
Ето, такава е тя - лудата,
която е щастлива,
когато със свои пари
си купува не Ривиера,
а Родина за два месеца.
За да приключи още една обиколка
на Земята около Слънцето.
Преди да започне следващата от онези,
които тя трябва да преброи,
докато е на този свят.
© Юлияна Todos los derechos reservados