Една ли бе, или пък много?
Една ли ти докосна нашите сърца?
Дойде в часа ни, светла, нова
и в нас събуди силните слова.
Нима не бяха други като теб,
защо събуди вярата във нас???
А тя, заспала тъжен сън,
докосна се небрежно
до този чуден звън.
Те гледаха с почуда на тази красота,
тази сила женска, тази горда самота.
И блясъкът за тях бе тъй далечен,
от искрите само чувстваш се увлечен.
А що да дириш в него – висота???
Не разбираха все още техните сърца...
Но семето зася се в дълбоките недра,
засия душата с нова светлина.
Думите поникнаха и огряха този плам
и тя премисляше сама „Какво още мога да им дам?“
А тя бе дала вече най-доброто:
обич към четмото и писмото,
обич към душата, обич към света,
обич към една неземна красота.
Една бе ти, учителката в бяло,
спасението на уморени, изоставени деца.
Не беше пристан, нито пък заслона,
а стихийна буря, преобръщаща света.
Дойде в часа ни светла, нова
и в нас събуди силните слова!
© Я Todos los derechos reservados