6 sept 2022, 9:23

Уморено човечество 

  Poesía
345 5 4

Уморено от думи, човечеството спи под огромните
изковани от шипове остри, бодливи лъжи
и сънува онази любов, цял живот неизбродната,
без която светът е пустиня и всичко тежи.

Уморено от мислите чужди, екран, шумотевица,
се препъва безсилно по равния, скучен асфалт
и не чува, не вижда, че не е мъдростта отживелица,
и не помни, че дядо му просто, но с дух е живял.

Как да вярва, къде да потърси онази жадувана
чиста капка планинска роса и минута покой, 
щом от всички страни му крещят, че без много умуване,
а с богатството единствено може да бъде герой!?

И превзето от битка за жалко и дребно битуване,
няма спомен за песен и смях, за ефир, върхове...
Само дребно еснафското, сигурно днес съществуване
е и смисъл, и цел, оправдала милион грехове.

Накъде ли върви, ще постигне ли щастие някога,
ще намери ли своя единствен спасителен бряг?
Ще открие ли в себе си сили за пътя, обратния,
в който никой за никого не е безмилостен враг!?

Може би, някой ден ще си спомни - родено е в утрото,
озарило света за добро, за сърдечни ръце
и узряло за вечност, ще приеме с усмивка минутите,
изравнили по стойност в очите му свят и сърце.

© Вики Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Много смисъл, мъдрост и истини ни представяш, Вики. Харесва ми, браво!
  • Хубави въпроси, поздравявам те за оптимистичния финал!
  • Вики, ако трябва да бъда честен не вярвам, че ще узрее за вечност.
  • Възхитих ти се! За кой ли път, Вики! Истините в това стихотворение тежат като воденични камъни, които са способни да ни запратят на дъното на надеждата. Но и на мен, все пак, ми се иска да вярвам, че ще намерим сили да се оттласнем от това безнадеждно и смърдящо безпосочно дъно и ще докажем, че сме открили "в себе си сили за пътя, обратния"! Поздравявам те, мило момиче! Честит празник!
Propuestas
: ??:??