16 mar 2022, 18:51

...В облак ароматен дим 

  Poesía » Formas graves, Otra
230 4 5

Розите на Крим

тъгуват за пчелите.

Бяха златни дни!

                  Отлитат…

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=83MubW20GHY

 


  Поемата „Бахчисарайският фонтан“ от Пушкин е написана през 1824 г., резултат от посещението му през 1820 г. на Крим и Бахчисарайския дворец с „Фонтана на сълзите“. Виждайки руините на харема и обраслите му с рози стени, Пушкин откъснал две от тях и ги положил в подножието на почти пресъхналия фонтан. Оттогава има традиция да се слагат рози на фонтана: червена – символ на любовта, и жълта – символ на тъгата.

© Мария Димитрова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??