30 sept 2016, 16:43  

Вариации по Онегин - 1 

  Poesía » De amor
589 1 5

                                    да си идеш  ще ти бъде трудно,
                                   да се върнеш 
– ще се унижиш" 
                                                  Стефан Цанев

 

Между смирение и зов  ти предпочиташ самотата.
И зле орисана любов
подобно трънче във петата.

И вярваш в утринния знак: цъфтят звездите на перваза,
но щастието няма как, освен наум да се разказва.

Онегиневите слова предвиждат страсти и несгоди.
Мъжът ти цепи вън дърва. На лов за патици ще ходи.

Сестра ти може би, веднъж, ще те изслуша най-накрая,
за да те смъмри: "Имаш мъж. Какво ти липсва ли? Все тая".

И непомерната вина да бъдеш примерна съпруга,
със разум на една страна, а със сърцето си
на друга.

В града, разгулен, шумен, чужд, разбужда злото своя гений:
под офицерския ботуш
– скимти тъгата на Евгений.

Не си се питала дали копнежът свят сълза откъртва:
ако си тръгнеш
ще боли. Ако останеш ще си мъртва.

 

© Ивайло Терзийски Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??