Ветераните...
В едни пораснали сега момчета –
Животът бил: по девет и съдба...
– Но о́сем са по бойните полета,
а върнали един от тях в дома́...
И трябвало във него да живеят,
и там да търсят Новия си шанс,
но „други ветрове́“ в Живота веят
и трудно влизат с тях във резонанс...
... Момичетата дето са обичали –
отдавна имат собствени деца...
Поляните където с тях са тичали –
стърнища преорани се сега...
Цветята от последните им срещи
ненужен спомен станали са днес
със всички обещания горещи
прошепвани за вярност – със финес!...
Познатите „отвеждащи“ пътеки
отдавна са обрасли със трева
и тъй ще е от „нине и довеки“ ...
За нийде щом не водят при това!...
Дали е трябвало да се завръщат
във този Свят безумно променен
и във едни жестоко празни къщи –
където споменът е „забранен“!!!...
Дори на пътната врата разкъсан
„увяхналия“ вече некролог –
и сам „крещи“ неи́стово, че късно
е даже – и за милостта на Бог!!!...
... Във друго Време са се озовали –
без тях Светът е продължил напред
а те с „Деветия“ живот, едва ли
във него ще намерят своя ред...
Събират се във клуб за ветерани
и само там след някой – други тост,
излакват тъжно „новите“ си рани:
– в Живота да си непоканен гост!!!...
04.04.2020.
По коранавирусно време.
© Коста Качев Todos los derechos reservados