ВИНОВНИКЪТ
Дотегна ми светът да бъде само болка!...
Но знам, че за това аз нося си вина...
Да бях невинен, щях ли Богу да се моля?!
Виновен съм,че злото взима преднина.
Виновен съм за всички бедни и нещастни.
Виновен съм и за лисиците на власт.
Виновен, че светилникът в сърцата гасне.
Виновен за душите с дяволита страст.
Виновен съм дори за всичките ментета.
Виновен, че светът живее често в грях.
Виновен - пет пари не дават за поета.
Виновен, че от Бога никой няма страх.
Виновен - любовта измерва се с пари и,
щом нямаш ги, какво че имаш чест?!
Виновен... кой вината може да изтрие
и то съвсем открито, без протест.
Виновен съм пред Господ Бога и пред мама...
Невинният да хвърли камък върху мен!
Потърся ли миряни - фарисеи в храма.
На друг вината взимам, той да е спасен!
© Върбан Колев Todos los derechos reservados