Виолетки, вие сте нежни, малки, диви теменужки!
На душата ни сте вие верни дружки.
В подножието на кръста Господен
е вашият дом роден.
Вие сте първото цвете,
поникнало на Исус в нозете! -
там, на Голгота изправен
и на кръста поставен.
С вас великият Наполеон е покорил
своята любима -
стрък виолетки - за Жозефина!
Според древна легенда, Прозерпина
била в Юпитер влюбена,
но от Платон любовта и била погубена -
подземното царство станал нейният дом,
а уханните виолетки - на страданието и пантеон.
Виолетки нежни, всяка пролет ви има,
вие цъфтите във всяка градина!
Вие сте символ на траур и на страдание,
но имате и друго послание,
а то е любов, мъдрост и упование!
© Анна Попова Todos los derechos reservados