4.05.2008 г., 13:15 ч.

Виолетки 

  Поезия » Друга
1025 0 8
 

Виолетки, вие сте нежни, малки, диви теменужки!

На душата ни сте вие верни дружки.

В подножието на кръста Господен

е вашият дом роден.

 

Вие сте първото цвете,

поникнало на Исус в нозете! -

там, на Голгота изправен

и на кръста поставен.

 

С вас великият Наполеон е покорил

своята любима -

стрък виолетки - за Жозефина!

Според древна легенда, Прозерпина

 

била в Юпитер влюбена,

но от Платон любовта и била погубена -

подземното царство станал нейният дом,

а уханните виолетки - на страданието и пантеон.

 

Виолетки нежни, всяка пролет ви има,

вие цъфтите във всяка градина!

Вие сте символ на траур и на страдание,

но имате и друго послание,

а то е любов, мъдрост и упование!

 

 

 

© Анна Попова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??