от царството си африканско
слон хоботест днес пристига
с широки крачки и обноски-
мълвата бе за личност видна
за него само чуваха се разни
истории за екзотични бивни
и думите на селските клюкарки
рисуваха в аванс картини дивни
вълнението бе обзело всичко,
деца и хора спираха да дишат
щом сестрите Мел и Димитричка,
се хващаха в захлас да го опишат
чакащ гордо и с корем прибран
най-важен в черен фрак- кметът,
застинал струна - цял истукан,
а от страни- жена, детенце, зетят
на заден план строен е плебсът
за визитата на госта специфичен
и сред простотата повсеместна
блести осанката на кмета личен
в очакване на случката световна
добавят мощни удари сърцата
и танци, песни, музика народна
допълват таз картина непозната
украси и балони напращели
създават в тържеството пищно
усещане за съдбоносни цели-
да се описва с думи е излишно
предвестник- шум от лимузина-
кара ум и тяло да изтръпнат
и времето е спряло за мнозина,
най-сетне всички ще отдъхнат
звукът превръща се в картина,
ето, вече вижда се колата,
“не е от тука”- казват го дузина
и било возилото на возилата
черната машина спира плавно,
стъклата затъмнени отразяват
представители на народа славен,
които в сладък ступор занемяват
невижданото чудо мърка тихо,
прясна тор покрива колелата
врата с апломб отваря Михо-
пръв протоколчик в общината
а от там излита мъничка муха
с крилца от слюда драгоценна
с типично африканската снага
лети, ефир, из въздуха надменна
в миг сублимен пука се балон
и ни припомня истина народна,
че да направим от мухата- слон
е наша стойност преподобна
© Дон Спиридон Todos los derechos reservados