Вий виждате ли в моето сърце
борбата ми и моите терзания?
Но пак са силни моите ръце -
макар и да съм пълен с отчаяние.
Дали четете в моите очи
за битката ми вътрешна, безкрайна?
Но нищо няма там да проличи -
и тя ще си остане моя тайна.
Отново се изправям - като бог,
подтиснал колебания, съмнения.
Пак водя бой безмилостен, жесток -
за да спечеля битки неспечелени.
И пак ще съм за вас неуловим.
Ще вкусите от моето презрение.
Да, зная, че не съм непобедим -
но няма да изпитам поражение.
Оставам тук - от друго съм тесто -
че мечът ми е още непречупен.
Предлагаха ми накити, злато -
но аз ще си остана неподкупен.
И вътре в мене яростен двубой
аз водя - с безпощаден неприятел.
Но утре, във последния си бой
ще викна на дуел дори съдбата.
© Стефан Янев Todos los derechos reservados