Затвор
Безизходицата случва се с човека.
Със всяко същество. Затвор.
Някъде във този миг.
Ум, разум, сила, богове тогаз са нужни.
Да се излезе от затвора тоз.
Мисли, мислѝ на място първо.
"Лампи" всички запалѝ.
Виж - разполагаш със какво.
Препятствията виж.
Приятели-другари имаш - отвън кръга на тоз затвор.
Призовѝ ги тях.
На тях опри се - те ще ти помогнат.
Самоубиецът излязъл някога е чрез смъртта от затвора свой.
Във друг затвор сега е той.
Призови го него - да помогне на затвора твой сега.
Той се нуждае - и ти също.
Взаимопомощ тук е нужна.
Виж къде сгрешил си - свободен когато бил си.
А ако не си сгрешил - примири се.
Съдбата, пътят твой такъв е.
Бога, бога - казват някои.
Бог, обаче, вижда - затворът твой е нещо дребно - временен затвор.
Не се моли на него дълго.
Просто го прославяй - за да сили и веселие имаш - да излезеш вън.
Младогвардейците излезли как са от затвора свой?
Чрез смърт достойна.
Партизаните - как - чрез гората и войната.
Да се мисли има за какво.
Мисълта раздвижва-пренарежда нещата вътре в нас.
Тя светлина явява за духа - и вижда той пролука.
Да се яде полезно е това.
Но и гладът полезен някога е също.
Лошото е лошо сега само - затворът твой.
Условие за мисъл-размишление.
Ще видиш тогава пътища други.
За действия нови и дела.
Умът-духът си щом не губиш.
Вапцаров Никола романтик-идеалист е бил.
Сега, обаче жив е той - с романтика душите храни.
Чрез стихове, живот достоен.
Не бой се - затворът твой е временно явление.
На свободата пътищата изучавай, виж ги.
Ще те научат те да ги цениш - да ги поддържаш живи.
На затворите и човеците, които в тях за свобода мечтаят - слава да речем.
Врагът неправомерен правомерно накажи!
За приятели-другари си спомни.
Излез и измести се от недоброто място.
Непрестанно, често-често прославяй боговете свои!
На Лесничея - слава.
На Велес - който изходът от затвор всеки намира - слава!
На небесните - Род, Сварог - и други наши богове!
Път на тях им дай в душата своя.
Път и изход те ще ти дадат.
Ще дойде денят и светлината.
Ще дойде пак нощта.
Намери си пътищата свои на тези две "места".
Отегчение щом почувстваш, не упорствай в твоето "добро".
И пак - тягост щом те посети - не упорствай във "доброто" твое зло.
Въздух имаш щом, вода.
Светлина щом имаш и храна скромна.
Ще излезеш от затвора.
Гой със път и множество пътеки,
Пак ще бъдеш, без съмнение.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Todos los derechos reservados