І
Подобно на Евгений в сплина,
изпаднал бях през тази зима.
Захвърлих всички модни дрехи,
забравих дверите на бляскави салони;
завърнах се към селски родни стрехи
с килим от листи, сводове от клони.
Там с брат играех сред полята,
радвах се и скачах в аленото лято
с венец от майски мак напролет,
наесен - с лястовичи полет.
Плувахме в реката бистроструйна;
каква прекрасна младост - чиста, буйна...
Ала години, отлетели безпощадно,
захвърлиха ме в обществото хладно.
Далеч заминах и забравих всички -
корени, стволи, листове, тревички...
Задушен от дим и опиати,
сред гори от камък, птици от позлата,
на срам и грях останал в плен,
от чуждите поквари осквернен.
Гнездо от камък мъчих се да свия
и чест, и име, власт да придобия,
да се издигна в нечии очи студени,
гледащи като на вещ към мене.
И тяло, и душа, сърце си да отдам,
от хиляди любови (жалки), пак оставах сам.
Попаднал сред пороя бурен на света,
продадох си деня, поквари ме с лъжа нощта,
излегната край мене с хиляди тела,
с ръце от мрамор, с устни-червила,
с коси от слама, нокти от стомана,
с очи като циклопски взор,
червени, хищни, кат' кондор.
Наоколо край мен вампири
отпиват кръв от черепи потири,
джуджета кискат се и стенат,
великани кости си трошат,
вещици гърдите си разтриват -
в нозете им младежи се кривят,
от гробове скелетите наизлизат,
Медузата косите си зализа,
огънят се съживи подмамен
от сухи съчки край плътта,
и Юда плачеше засрамен,
Нерон удави се в потта
на мъчениците Христови;
за Голгота нека сме готови...
Така от нощ на ден се скитах
и сладострастния прашец опитах
на лепкавата кал от блато,
от сласт и кръв, вонящо и мъхнато.
Затуй захвърлих тези дрипи,
потеглих с влака във нощта
далеч, през девствените преспи,
потънах в бездната на пустошта.
ІІ
Прекрасно ясно зимно утро;
събудих се от птичи песни запленен.
Върхове издигаха се остро,
разстилаше се лесът заскрежен.
Забързан след закуска вкусна,
качих се в пъстрокрилата шейна
и кончето напред препусна;
потеглих сам към горда планина.
Край мен редят се буки и борове,
сърни се мяркат в стреснат бяг,
и в хижите горят огньове,
а чаят липов тъй е благ.
Заслушан в песните на менестрели,
унесен спрях край бистър водопад;
за пролет птиците пропели;
от ручея отпих със благодат.
Отпуснат в мрака розовеещ,
на ствол вековен бях подпрян,
кога от водопада бързолеещ,
протегна се към мен прозрачна длан.
Помилва ме със пръсти ледни
и спря на устните ми две;
и кожата ù - суха, жадна,
с плам очите ми обви.
Почувствах трепети неясни,
отдадох се на таз ръка,
дочувах думи сладкогласни:
"Ела, и в теб ще потека!".
Омаян от мечти желани,
навлязох в ледните води
и тялото ми се прокрадна,
и в мен се всичко прероди.
© Златко Тошков Todos los derechos reservados