28 окт. 2009 г., 20:43

От София до Виена през Белград и Будапеща 

  Журналистика
19570 0 0
6 мин за четене

Преди всичко, трябва добре да изберете времето за Вашето пътуване. Пример за добро време е краят на октомври. Времето е идеално за снимки, а и тогава се събират няколко културни събития, за които ще говоря по-долу.

Хубаво е да тръгнете от София рано сутринта, за да избегнете непоносимия трафик и задръстванията. Сърбия е на около 50 километра и така за около един час стигате първата граница. Ако имате късмет, може и да избегнете досадните проверки на багажа и "висенето" на границата, заради сръбските граничари. Това, което прави впечатление още от границата, е по-добрите пътища в сравнение с България. Първите 100 километра обаче са доста тежки, представлявайки низ от завои и тунели по дефилето на река Нишава. След това следва магистрала през цяла Сърбия. На 350 километра от границата с България се намира Белград, който не е интересен туристически град и един ден в него е предостатъчен. Ако търсите евтин хотел, по-добре да се ориентирате към покрайнините на града. Но ако търсите тежък лукс, то тогава търсите "Сава център", където се намират хотелите "Хайат" и "Континентал". Цените във втория са горе-долу приемливи - 100-150 евро двойна стая с включена закуска.  Хубаво е докато сте в Белград да опитате и местната кухня. Особено интересни са традиционните ресторанти с жива музика и местна кухня.

В града забележителности почти няма, но може да си направите круиз по Дунав или да разгледате Белградската крепост.

В Белград движението е също толкова кошмарно, колкото и в София, така че е по-добре да напуснете града в ранните часове. Пътуването ви към Виена продължава. Вече сте на около 400 километра от Будапеща, Унгария. Тук карате само по магистрала, нямате отклонения и  така до границата. Границата е по-уредена от тази  между България и Сърбия, но и тук следват множество проверки, тъй като Унгария е външна граница на Европейския съюз, а Сърбия не принадлежи към него. В Унгария веднага прави впечатление чисто черният асфалт и коректните шофьори. Винаги ще те пуснат да минеш, почти няма да чуеш викове, крясъци и клаксони, а пък в Австрия - съвсем. Предполагам веднага ще ви направят впечатление стените около магистралата. Те са с цел да предпазват селата и живущите около магистралата от шума и пепелта.

Вече сте на влизане в Будапеща.  Вече забелязвате старинните сгради с невероятната архитектура. Най-добре е да стигнете центъра и оттам  да се оглеждате за хотел. Добър избор е хотел "Ибис". Среден клас хотел на невероятни цени - 50-60 евро тройна стая, но без закуска. Закуската в хотела ще ви струва около 20-3- евро. Обслужващият персонал в хотела е много добър, много любезен, не се притеснявайте да ги питате за каквото и да било. Едно от най-големите предимства на този хотел е това, че се намира точно срещу гара на метрото, чрез което можете бързо, лесно и удобно да достигнете всяка част от града. Добра отправна точка за  вашата екскурзия и Площада на Героите (Heroes Square) и музея на изящните изкуства (Fine Arts Museum). И двете се намират на едно и също място. В паркчето до площада на 24 октомври всяка година се провеждат всенародни веселби по случай началото на Революцията в Унгария през 1956 година. Друго интересно място е замъка Буда, който се намира на хълм над града. Вечерта гледката оттук е невероятна. Вижда се целият град, като в окото на туриста изпъква най-голямата и изящна сграда - тази на Парламента, която е осветена в червено, бяло и зелено, символизирайки националния флаг. Неописуемо е отражението на хилядите светлини в тихия Дунав. Тук се намира и Fishermen's Tower, която представлява страхотна църква с невероятна архитектура. В тази част на града се намират и други интересни църкви и сгради от 15, 16 и 17 век.

Непременно трябва да посетите традиционните заведения с жива музика, където можете да се насладите на местните деликатеси. Препоръчвам ви да опитате супата "Гулаш" и телешкия им стек, който, приготвен с местните подправки, просто се топи в устата.

Излизането от Будапеща на пръв поглед изглежда малко сложно, поради липсата на всякакви табели. Вместо тях, пътищата са означени с буквата М. Вас ви интересува пътя, означен с табела М1. Той ще ви отведе направо във Виена.

На излизане от Будапеща вече сте на около 200 километра от Виена, които поради съвършените пътища, ще изминете за по-малко от два часа.

Интересен е фактът, че можете да преминете границата дори със 100 км/ч. Няма гранични пунктове, няма граничари. Вече сте в Австрия. Тук също правят впечатление пътищата, които са дори по-добри от тези в Унгария.

И тук като в Унгария вашата основна цел е центъра на Виена и по-точно малко хотелче на име "Ленас Виена". И тук администрацията е на ниво, но самият хотел няма база за сравнение с "Ибис". Този тук е по-близо до двете звезди, но пък е в самия център на града, разположен на по-малко от километър от почти всички забележителности. Намира се на самата гара на метрото, чийто  шум е леко дразнещ през нощта, но пък за сметка на това е много удобно. Улицата се казва "Alser Strasse". Това е и името на гарата на метрото. Важно е да се спомене, че от другата страна на улицата се намира една от най-добрите традиционни кръчми във Виена. Името и е "Hinterholz". Атмосферата е традиционна, а местната кухня - невероятна. Цените са народни.

Докато сте във Виена, не може да не опитате "Виенския шницел", или пък да пиете едно "Latte Machiato" с един шоколадов мус в кафене "Хофбург", намиращо се на едноименната гара. Тук се намират и музеят на кралица Елисавета (Sisi's Museum) и Испанската конна школа.

Друга интересна забележителност във Виена е замъкът "Шонбрун", който също е лесно достижим с метрото. Непременно трябва да посетите зоопарка на замъка, който е най-старият в света и един от малкото, в които можете да видите истинска панда. За този замък ще ви е необходим един цял ден.

Голямо предимство на Виена е това, че повечето ù забележителности са струпани накуп на една улица, наречена "Ring Strasse" И тук, както и в Будапеща, е добре да посетите музея на изящните изкуства, Парламента и Общината (Rathaus). Докато сте във Виена, няма как да не отидете на опера или на концерт на Моцарт или Щраус. Цените в операта варират според класа места, който сте избрали - между 150 и 500 евро. Операта се намира на спирката на метрото "Karlplatz". Ако търсите нещо на по-достъпни цени, то можете да посетите концертната зала, в която Моцарт и Щраус са изнасяли концерти неведнъж. Името на тази зала е Курсалон и се намира на гарата на метрото "Stadtpark". Почти всеки ден тук се изнасят концерти на Моцарт и Щраус.

На 26-ти октомври във Виена е национален празник и също има паради, веселби и атракции.

Ако ви остане време, можете да посетите Пратера, Danube Tower, или просто да си направите круиз по Дунав с включена вечеря или обяд.

За разлика от Будапеща, тук е много по-уредено и измъкването от града става много по-лесно. На излизане от Виена имате няколко избора - да се върнете по същия път в България, да минете през Залцбург, Загреб, Белград и София, или да минете през цялата Италия, но това ще ви удължи пътуването с поне 10 дни.

Това беше от мен. Надявам се да съм ви бил полезен. Приятен път!

 

Моля този материал да не бъде разпространяван или копиран без моето съгласие!

© Христо Гаврилов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??