17 апр. 2021 г., 11:45

Ясен ден 

Фотография » Пейзаж
422 4 28

© А. А Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
 • Красиво,радва окото и без уйдурдисване.
 • Съгласна съм за бялото, но моето мнение е, че с Image-Adjustments-Shadows&Highlights се постига по-добър ефект, ако ми пратиш оригинала, ще ти покажа как.
 • Smooth, не се отказвам лесно 😁 и винаги гледам да съм любезна. Нали за това сме се събрали да сме откровенни. 🌸 Благодаря ви! И на вас Сенд. 😊
 • Ако търсиш съвет и приятелска критика, мога да ти ги дам.
  Бялото в облаците е "прегоряло", тоест, прекалено светло е и липсват детайли в него. Освен това, човешкото око забелязва първо светлите обекти и "бяга" все към тях, най-светло при теб е петното на слънцето.
  С Фотошоп лесно можеш да направиш корекции, пътят е следният: image>adjustment>selektive color и от падащото меню можеш да регулираш интензитета и нюансите на всеки цвят по отделно, а също и на бялото, сивото и черното.
 • Това е снимка ала" 50 нюанса синьо" Има преобладаващи нюанси, хоризонтът е равен, има отражения. Снимката има замисъл, просто трябва малко практика, за да се подобри качеството или пост обработка - всеки си избира.
  Просто не се отказвай, защото Сенд е прав, понякога дори от "добронамерени" коментари човек може да се откаже, озлоби и т.н. Малцина тук са истински професионалисти, но и от естетите има какво да се научи.
 • Фреди, Хари Марков. Благодаря ви за съветите, ще опитам. Чист любител съм, поне на този етап. Съгласна съм с всички мнения в коментарите. Всичко се учи, особено фотографията е достъпна и при голямо желание човек може да надгражда.
  Желая ви повече красиви гледки пред очите, отколкото пред екраните! 🏞️
 • Благодаря ти Фреди за участието в разговора. На место и изчерпателно! Надявам се авторът да обърне внимание на последните две изречения в твоя коментар, те са особено полезни и лесни за изпълнение.

  Що се отнася до композицията, бих предложил на автора да разгледа снимката си без горната част със слънцето. Защо го казвам, акцентът в снимката са отраженията, включването на слънцето измества възприятието. За това друга съществена препоръка във фотографията е да се правят няколко снимки на сцената с леки промени в композицията. Човек не винаги може да съобрази всички обстоятелства по време на снимане.
  И с това не изчерпваме разговора, нали.
 • Какво може да направи един фотограф при такава прекрасна гледка.
  Композицията е добра!
  Липсата на CPL- Филтъра, влошава качеството на изображението.
  Тук бих добавил комбинация със UV+CPL.
  UV - филтъра ще изчисти мъглата, която се образува от лъчите на слънцето.
  CPL- филтъра фино премахва светлото отражение.
  Тези двата филтъра са задължителен елемент във пейзажната фотография!
  Ако искате да снимате без филтър, трябва да следите времето.
  Пейзажи се снимат рано сутрин, при залез или най-добре след дъжда!
 • Естетическа наслада в синьо,
  отвъд анализите.
 • Право на мнение има всеки. Всеки има правото да съзерцава и да бъде в публиката. Не е задължително да си професионалист, за да се радваш на едно изкуство. Но има една тънка разлика. Не всеки може да оценява адекватно и компетентно. Може да харесвам или не Мона Лиза, но не мога да кажа, дали е шедьовър. Има си специалисти. Не мога да оценявам творчеството на Леонардо и не е моя работа. Този и подобните сайтове, са едни мини общества, с писани правила зададени от администрацията и неписани - от потребителите. Тук е дадена възможност на всеки да "оценява" с гласове, рейтинг, звезди, сърца и т.н. Създават се групи, наши и ваши, едни се лансират, други се игнорират, започва се едно състезаване, кой е по по най... това са очевадни неща. Това, което казва Хари е, че в конкурсите "оценителите" са абсолютни лаици и на първо място често се озовава не най-доброто. Съгласен съм с него.
 • Съгласна съм, Сенд, но нали трябва да има и публика за това изкуство!? Аз не съм фотограф, няма да ставам! Аз съм от тези, които един ден ще купя снимка. Консуматор. Така много от хората в сайта, които разглеждат фотографии, ще спрат да изказват мнение. Това, че не съм специалист, трябва ли да ми отнема правото на мнение?
 • Ще ви разкажа, как беше при мен. Гледах невероятните снимки във фотографските сайтове и се питах, защо те го могат, а аз не? Скочих с главата надолу в цифровата фотография и започнах с едни диви експерименти. Повярвах си, че съм новатор и изпратих пет снимки за оценка, в професионален фотографски сайт, всеки новорегистриран имаше това право. И получих едно, написано на цял ред NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
  и разни премерени, но ужасни коментари. Хората бяха възпитани, все пак и ме пратиха да публикувам в някакъв арт сайт. Отначало се разсмях, после се ядосах, после се замислих. И започнах да се ровя и да чета. Първо, става ти интересно, второ - усъвършенстваш се, трето - общуваш със себеподобни, четвърто - имаш възможност да твориш и да изразяваш себе си. Хари е прав, трябва си познание, любознателност, много снимане и разглеждане на качествени снимки. Защото това, несъмнено, е достъпно за всички изкуство, което носи естетическа наслада.
 • Аз говоря лично за себе си! Не гласувам в конкурсите за фотография. Наслаждавам се и ако ми харесва, си казвам! В сайта научих и още уча много неща. Който прави снимката е човекът, който трябва да се учи, да знае... Единственото което казвам, че имам право да ми хареса дадена снимка или не!
 • "...За това смятам, че тук можем да научим нещо, ако вие специалистите изтъкнете хубавите и лошите качества на една снимка..." Росица, вие имате безупречна логика, просто я следвайте. И ако правилно я разбирам, тя казва, че е редно хората " не специалисти" да чуят, а не да се изказват "на ангро". Поне аз така Ви разбирам.
 • Трептенето на водата на преден план придава живот с отблясъците. Ако е търсен ефект, постигнат е.
  От Хари научих основни неща и винаги го чета с интерес. Съгласна съм, иначе нямаше да се изучава естетиката като дисциплина. Както за всяко нещо, което човек прави, дори за една питка да омеси, се изискват и знания, и умения, така е във всичко друго.
 • В историята на фотографията съществува дългогодишен дебат относно нейния статут – изкуство ли е или не е? За мен тя е изкуство, за съжаление не се учи в училище и университета, освен ако не си тази специалност. За това смятам, че тук можем да научим нещо, ако вие специалистите изтъкнете хубавите и лошите качества на една снимка. Мое мнение и виждане!
 • Правилен въпрос Росица! Просто следва да се замислим - познанието и естетическото чувство във всяка област трябва да се добие и култивира.. Никой не е роден научен, нали за това ходим на училище от малки...
 • Хари Марков, съгласна съм с вас, но за мен има едно "но". Изкуството във всичките му форми е за хората. Един читател отива в книжарница и си купува книга, не защото е литературен критик, а защото му харесва и иска да я прочете. Ако ние обикновените, не можем да се насладим на една снимка и да изразим мнение, тогава за кого се твори? Само за специалисти?
 • Драга ми Karolin, така както ме питаш, на мен "не ми се занимава", а както разбирам и на другите фотографи не им се занимава! Ако ти обаче настояваш, в личен план бих ти обяснил фотографските проблеми на снимката.

  С този си експеримент искам да се обърна към организатора на Фото-предизвикателството AnaMarina (Яна), с надеждата да разбере моята реакция за тази активност в сайта. Ето едно красноречиво обобщение на това, което се случва в този "конкурс" Яна - "...За качеството ѝ не мога да кажа, не съм специалист"...

  Потресаващо нали! И такива хора дават гласа си за показваните снимки, и на това основание вие издавате "грамоти"... още по-потресаващо!

  Като гледам "подкрепилите" снимката ще си позволя да попитам - мили мои родители (в най-общ план) - вие когато искате да подготвяте детето си да речем по химия, физика, биология или математика, на уроци по литература ли го пращате... Обратният въпрос също е валиден...
 • Красотата в снимката ме грабна! За качеството ѝ не мога да кажа, не съм специалист!
 • Благодаря на всички. Това е Панчарево.
  Хари Марков със сигурност. Ако ви се занимава на мен ще ми е полезно. 😊
 • Като цяло много ми харесва. Остави много приятно впечатление от пръв поглед. Разфокусираният преден план може би е похват, но аз не го разбрах. Може би трябва някакво пояснение.
 • За качеството ще се изкажат други, но аз съвсем благородно завидях, че си вдишала цялата тази красота. Къде е това?
  Пък и като изпълнение ми изглежда перфектна, но не е по моята част
 • Харесва ми усетът на Karol за представяне на този сюжет като композиция (в известен смисъл).

  У мен снимката буди някои въпроси и ми се иска да я анализираме най-добронамерено. Мисля, че ще е полезно за автора.
 • Ехаа! Красота!
 • Красиво е!
 • Огледално красиво!
 • Много е красиво. Къде е това място?
Предложения
: ??:??