Ако искаш прочети
Мъдростта не е печал,
тя е сбирана от векове,
простичко за да ни учи
как да живеем по-добре.
И всеки може сам да разбере,
че колкото на другите даде,
толкова и ще получи.
"Казана дума - хвърлен камък."
"Ако посееш ветрове, ще пожънеш бури."
"Каквото повикало, такова се обадило."
"Умният се учи от грешките на другите, глупакът - от собствените си."
"Което не ни убива ни прави по-силни."
"Не прави на другите онова, което не искаш да ти се случи."
"Ум царува, ум робува, ум патки пасе."
"Не търси под вола теле."
"Шило в торба не стои."
"Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си."
Тук стил и рими не търси,
ако искаш отмини,
ако искаш само спри и прочети,
ако искаш даже помисли,
а ако искаш в “коментар”,
своята любима мъдрост
ти на мене напиши.
© Даша Все права защищены
Знаеш ли, аз лично не приемам тази месъл по една проста причина. Ще я изразя също с пословица" : Не съдете за хората по техните приятели, защото да не забравяме, че приятелите на Юда са били безупречни!"