АКО НЕ СИ…
Ако не си чул добра дума днес,
ако ти си безпардонно поруган –
ще въздигна човешката ти чест,
ще сбъдна съкровения ти блян…
Ще срещнеш човечни същества
и единствената за тебе отредена,
там, в свят на светлина и красота,
където любовта ти ще е споделена…
Ще има ново небе и нова земя,
където духът ще е вечно млад,
за ласка, нежност и за доброта
не ще почувстваш нивга глад…
Това за теб мога да предскажа,
предчувствам краха аз на злото –
жлъчта му жестоко ще накажа
и ще спася на човека потеклото…
Ще пишем пак на бели листи
нов завет за ново съзаклятие –
в нов живот ще влезем чисти
с непорочно нравствено зачатие…
Отхвърлили кървавите битки,
безчинства, диктатура и терор -
на любовта ще набереме китки,
към бъдещето ще отправим взор…
Тогава хората ще са сърдечни,
любящи, усмихнати, сърцати –
хората ще станат пак човечни,
душите – по ангелски, крилати…
Възмъжал сред тези същества,
ще срещнеш таз, за тебе отредена –
там – в лазурна свята чистота,
твоята любов ще бъде споделена…
© Лиляна Благоева Андреева Все права защищены
Да, г-жо Гоцева, "наказание" не означава непременно насилие, агресия. Но в произведението, а и в цитата ми е написано "жестоко ще накажа". Това словосъчетание значи точно насилие и нищо друго. Освен ако за вас жестокостта е нещо невинно и пренебрежимо?...