10 июн. 2024 г., 07:03

Анализ на издишания въздух 

  Поэзия
236 3 2

АНАЛИЗ НА ИЗДИШАНИЯ ВЪЗДУХ

 

... не знам с какво заслужих участта да дишам през сапунени мехури,

животът – след граничната черта – във бездната и мен ще прекатури,

лъжа и робство вредом днес цари, а Свободата все ми се изплъзва,

и данък "Въздух" плащам си дори, и почна да не ми достига въздух,

гръдта ми ядно скърца – и кипи! – вулкан от яд, несподелена ярост,

и всеки ден под градските липи изригвам дим, по-грохнал от "Икарус",

 

къде ме води Пътят? – аз не знам, пък и едва ли нявга ще науча,

дано – поне, когато стигна там! – съдбата да не бъде с вас тъй куча,

живях щастливец! – истински глупак, повярвал на нелепите заблуди,

че нявга – през полята с лен и мак, децата ми ще гонят пеперуди,

пък аз ще пиша – и ще ви чета неясните си римни партитури...

В прекрасната, ужасна самота! – да дишам през сапунени мехури.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??